Рашидов за Северна Македония: Стига сме отстъпвали, трябва да проявим характер

Според него културата трябва да играе ролята на мост между две страни, а не да ги разделя

18.03.2021 | 08:45 Редактор: Здравко Черкезов
Рашидов за Северна Македония: Стига сме отстъпвали, трябва да проявим характер

Трябва да има свобода на духа, враждата води до разруха. Така бившият министър на културата и председател на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов коментира необяснимата антибългарска реторика в РС Македония, повод за която този път стана участието на македонския изпълнител Васил Гарванлиев в тазгодишния конкурс на "Евровизия".

Признанието от страна на Гарванлиев, че притежава българско гражданство, буквално взриви „патриотичните среди в Скопие", които веднага свързаха песента с "българското вето и антимакедонската политика на София".

"Определено не разбирам каква липса на достойнство, самочувствие и комплекси може да има едно общество, за да може да има такова поведение. Особено към страна като България, която винаги се е държала и приятелски, и братски, и почтено. Помня президентът Желю Желев, когато бе взето решението България първа да признае Македония за държава. Не разбирам защо трябва да страда културата", коментира Вежди Рашидов пред БГНЕС.

Според него културата трябва да играе ролята на мост между две държави, а не да ги разделя.

"Така не може да се държи една държава, тя трябва да има своето достойнство, самочувствие, да иска да бъде част от света. Държавата е сбор от хора, които искат техният живот да има някакъв смисъл. Нищо друго не е държавата, освен сборът от това, което носи тяхната идентичност, характер, доброта. Не разбирам защо", коментира той поредната вълна от антибългарска реторика в западната ни съседка.

Вежди Рашидов е категоричен, че въпросите в областта на културата не бива да бъдат политизирани, а отношенията между двете държави не трябва да се отразяват на културната сфера.

"И България трябва да покаже самочувствие. Стига вече отстъпваме в името на доброто, трябва да проявим характер. Аз не споря кои са българи, кои македонци. Щом така е решил светът да разпредели нещата, приемам, но не приемам арогантността, лошото отношение и омразата", допълни още Вежди Рашидов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК