Антибългарската кампания в Северна Македония - изключително агресивна

"Сега се минаха определени граници, което е доста тревожно и неприятно", каза доц. д-р Даниел Вачков

17.03.2021 | 21:56 Редактор: Искра Ангелова

Ще имат ли смелост македонците с български паспорти да гласуват на предстоящия вот? 

"Откакто настъпи пандемията не съм имал в да възможност да посещавам Република Северна Македония и да контактувам с обикновените хора там. Но това, което чета в медиите, е, че очевидно в последните месеци се разпалва една изключително агресивна кампания срещу България. Нещо, което отдавна не беше достигало такива равнища на антибългарски настроения в социалните мрежи", заяви директорът на Института по история при БАН доц. д-р Даниел Вачков в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че 30 години България постоянно е подавала ръка първо на Република Северна Македония.

"Винаги е имало чести публични изказвания на политици и в социалните мрежи, но сега се минаха определени граници, което е доста тревожно и неприятно. Добрите очаквания, които идваха с Договора за добросъседство, в момента не се оправдават", коментира д-р Вачков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, по отношение на историческия спор между България и Република Северна Македония има доста ясен консенсус както в обществото, така и в политическите сили. Toj подчерта, че декларациите, които бяха приети в парламента, показват доста рядко срещано единодушие сред политическите сили. 

Историкът коментира и факта, че Зоран Заев поиска помощ от Брюксел за спора с "неблагодарна" България.

"Имам чувството, че това е основната тактика на управляващите и на опозицията в Република Северна Македония - да предизвиква някакво съчувствие. Има основни методи, чрез които работи историята - да се работи с автентичните исторически източници. Представя се пред света, че едва ли не притискаме Република Северна Македония как да си пише историята. Силно притеснен съм по какъв начин може да се интерпретират избори", посочи доц. д-р Даниел Вачков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Vladimir Kostov
преди 2 месеца
V materiala dumata "Toj" e napisana s "j", t.e. v s'otvetstvie s makedonskiya pravopis. Сигнализирай за неуместен коментар