Трупове на мъртви животни стреснаха жители на великотърновско село

Кравите са открити в частно стопанство, което получава държавни субсидии

15.03.2021 | 18:59 Редактор: Ралица Братанова

Трупове на мъртви животни притесниха жителите на великотърновско село. Кравите са открити в частно стопанство, което получава държавни субсидии. Според собственика това е опит за отмъщение.

В стопанството на говедовъда Румен Тодоров в село Обединение наш екип се натъква на скелети и горени трупове на крави. 

Мъртвите животни не са загробени на площадките, посочени от екоинспекцията, а кметът Христо Ганев е разтревожен заради риска от заразата. 

"Около 23 глави намерихме умрели животни. Аз съм виждал как ги горят със слама, с гуми тези скелети, биват и извозвани", коментира Ганев.

Говедовъдът Румен Тодоров получава държавни субсидии за отглеждането на месодайни крави. Жителите на Обединение са възмутени от нехуманното отношение към животните.

"Преди време бяхме намерили едно теле и една крава, изхвърлени във вододайната зона и лично общината пое отговорността да вземе умрелите животни и да ги загробят на площадка в съседното село. Да помислим и за самите животни, те умират по мъчителен начин", разказа Снежана Йорданова.

Местният ветеринарен лекар твърди, че ушните марки на мъртвите крави и телета сочат, че са собственост на Тодоров, но той отрича.

Румен Тодоров не пожела да застане пред камерата ни, но заяви, че атаките срещу него са заради конфликт с друг говедовъд от селото, който заплашвал семейството му със смърт. 

Според ветеринарните специалисти животните са неглижирани, а причина за смъртта им е недохранване. В средата на февруари от Областната дирекция по безопасност на храните съвместно с полицията извършиха проверка, която е констатирала редица нарушения, а материалите са предадени на прокуратурата.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК