Художествената галерия в Силистра със спешна нужда от ремонт

Жителите на града са притеснени, че може да се стигне до инцидент заради падащи парчета от фасадата

14.03.2021 | 14:55 Редактор: Радостина Димитрова

В Силистра има опасност от падащи парчета от фасадата на най-емблематичната сграда – Художествената галерия. Жителите на града са притеснени, че може да се стигне до инцидент. 

Сградата на галерията отдавна има нужда от ремонт.

"Започна да пада декоративно-скулптурната украса, свлякоха се кулите и много-много. По време на дъжд наистина прониква вода на тавана. Но така или иначе е необходимо да се направи ремонт. И то спешно, на самата сграда", заяви директорът на галерията Йордан Колев.

През 2019 година общината подписва договор с изпълнител за милион и половина лева европейски средства. Но вместо да започне ремонт, избраната фирма се отказва. Намирането на друга се оказва трудна задача заради необходимостта ремонтът да бъде съобразен с културно-историческото значение на галерията.

"Подхождаме от години отговорно към сградата, приоритет е за община Силистра, държа да подчертая, и ще направим всичко възможно за нейното укрепване, за реновиране на покрива, който е много важен, за да не протича към вътрешността на сградата", обясни зам.-кметът на общината, д-р Мирослав Тодоров, който е и ръководител на проекта.

Освен прокапалия покрив, от 30 години е назрял и друг проблем – фондохранилището на галерията не е климатизирано. А това поставя в риск десетките ценни карти, сред които творби на Златю Бояджиев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора.

Въпреки проблемите на сградата обаче, от галерията заявяват, че опасност за посетителите няма. Стига противоепидемичните мерки да се спазват.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК