Италиански ресторантьор: България е с възможности, но администрацията пречи

Предприемачът е стойност, която трябва да бъде култивирана, смята Марио Монтесоро

13.03.2021 | 12:11 Редактор: Никола Симеонов
Италиански ресторантьор: България е с възможности, но администрацията пречи

"България е една страна с възможности. Данъците са голямото предимство, което имате, но администрацията не служи на гражданите". Това заяви Марио Монтесоро – италиански ресторантьор, избрал да живее и развива бизнеса си у нас. 

Преди 8 години Марио напуска родния Генуа, където има кафене и дори е президент на местната асоциация на ресторантьорите, местейки се в България. Причината е ясна – любов. Сега е собственик, управител и готвач в малко италианско бистро в центъра на София.

"Аз искам да живея тук. Причината е любов. Имам син и не искам да бъда татко по Skype. Там, където осъзнато искаш да бъдеш, това става твоята страна. Когато не мислиш вече за друго място. Когато не мислиш повече за други жени, това е твоята жена", шегува се той за житейския си избор.

За всичките години прекарани тук, Марио започва да научава български, да изгражда приятелства, както и да разбира добре особеностите на нашата страна.

"Дълго време съм работил в Италия, имал съм бизнес, но сега виждам, че в България се отварят добри възможности. Те се благоприятни за правене на бизнес тук, но трябва да се прави маркетинг извън България. Все още я виждам някак мъглива и неясна. Важното е да разбереш различното, да ти харесва различното и да ти харесва да живееш в него“, посочва още той, цитиран от БГНЕС.

"България има възможности. Италия е много красива, така е. Тя обаче е като една жена, която в началото я виждаш красива, след това обаче става непоносима. От гледна точка на предприемачеството е много сложно да живееш в Италия. Там бюрокрацията стана много тежка. Хубавото обаче е, че ние я възприемаме като услуга на гражданите. Това е обратното тук, имам наблюдението, че гражданите служат на администрацията, а не администрацията на тях. Това е малката разлика. Един предприемач е стойност, която трябва да бъде култивирана. Независимо дали е чужденец или българин, той трябва да дава и създава работа“, разказа той за условията за бизнес у нас.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК