Ресторантите отварят: Как ще се справи бизнесът с наложените изисквания?

Хотелиерите предлагат да поемат тестовете на пристигащите от чужбина

24.02.2021 | 18:35 Редактор: Никола Симеонов

Двучасовата среща на ресторантьорите завърши с консенсус и решение: заведенията извън хотелите ще работят с час повече от тези в местата за настаняване. Тези, които прекрачат вечерния час, са заплашени от глоба. 

"Както и преди пандемията, всяко заведение си беше с работно време. Има такива с 2 часа, има с 22 часа. Тук е работата на органите да си обиколят и да си ги глобят и пак казвам: Не е по-лесно да се спре целия сектор, отколкото да се контролира", смята председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Бизнесът е дисциплиниран. Инвестира много. Общите изисквания на противоепидимични мерки се спазват. Тука тема няма", заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Освен познатите мерки, за организирани пътувания у нас ще се изисква отрицателен тест или ваксина. 

"Същото важи и за туристите, които очакваме от ключови международни пазари, при сертификат, който удостоверява тяхната ваксинация, или разбира се съответния достоверен тест", заяви изп. директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

За да спасят втория летен сезон под знака на пандемията от бранша предлагат:

"Едното от направленията е да се правят групови тестове от държавата където идват туристите, другото е да поемат хотелите антигенни тестове, и третото - ние хотелиерите да компенсираме гостите с ваучери на стойността на тези тестове", заяви председателят на ВТК Илин Димитров.

А за безопасност на работещите в сектора, те ще бъдат ваксинирани приоритетно. 

"Има единно решение за ваксинация на туристическия сектор, т.е ние препоръчваме ваксинация за заетите в сектор "Туризъм" така, както другите страни, за да можем преди активния летен сезон да внесем едно спокойствие не само за сектор "Туризъм", за икономиката и въобще за социалния живот като цяло", смята още Николова.

Със същите мотиви за мярката апелираха и граждани, които започнаха петиция в подкрепа на задължителното ваксиниране на служителите в заведенията. 

"Като клиенти, които искат спокойно и необезпокоявано да посещават заведения за обществено хранене и увеселение, бихме желали да бъдем сигурни, че персоналът, който ни обслужва, не представлява опасност за нас и близките ни. За целта се обединяваме около идеята, че е необходимо въвеждането на специални стикери от РЗИ, поставени на входа на заведението, които показват, че персоналът е ваксиниран", заявиха те. 

Собствениците на заведенията одобриха идеята за имунизация, но не и със задължителен характер. 

"Тук говорим за това, че всеки има право на личен избор, но ние бихме призовали нашите колеги да се ваксинират, за да приключим по-бързо с тази драма", каза Емил Коларов от Съюза на заведенията в България.

"Важно е ако става дума за ваксинацията да се ваксинира 70% от населението, тъй като в едно заведение примерно в което работят 20 души влизат 200-300. Ако тези 20 са ваксинирани, а от 200-те никой – няма да получим нужния ефект", добави Алибегов.

Организираните пътувания зад граница и нощните заведения ще подновят работа от 1 април.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК