Борисов: Поръчахме AstraZeneca, защото беше първа в изпитанията

Поръчали сме и 1 млн. дози от Pfizer, заяви премиерът

13.03.2021 | 11:14 Редактор: Никола Симеонов
Борисов: Поръчахме AstraZeneca, защото беше първа в изпитанията

"Първи в изпитанията бяха ваксините на AstraZeneca, затова страната ни е поръчала тази ваксина", каза премиерът Бойко Борисов в Кюстендил, където е на посещение заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Там е и председателят на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов. Посещението на премиера бе предавано в официалния му профил във Facebook.

Премиерът Борисов добави, че след ваксините на AstraZeneca страната ни е поръчала 1 млн. дози и от ваксините на Pfizer, а след това още 2,9 млн. дози. Поръчани са ваксини и от Moderna.

"България е поръчала 4 млн. дози от ваксините на AstraZeneca, но страната ни плаща само за доставени ваксини. Ваксините не са платени предварително. Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове.", отбеляза Борисов.

Той добави, че ако руската ваксина бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, България ще купи и от тази ваксина. За китайската ваксина все още не са подадени документи в агенцията. Когато тези ваксини бъдат разрешени от Европейската агенция по лекарствата, страната ни ще може да купи и от тях, предаде БТА.

"Ще се изчака да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, за да може да се разреши продължаването на ваксинацията с AstraZeneca у нас. Няма притеснения, че може да има някаква връзка между поставената ваксина и смъртта на жената в Пловдив", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Вчера са поставени над 12 000 ваксини, посочи още той.

Ричард Алибегов заяви, че от заведенията искат само свобода да работят, спазвайки всички противоепидемични мерки. По думите му каквито и компенсации да има, още едно затваряне на заведенията, ще бъде пагубно за бранша.

"Само да се работи, чисто психологически е добре за народа. Освен това хората работят", отговори му Бойко Борисов.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков похвали кмета на Кюстендил Петър Паунов, че в града много добре се работи по усвояването на европейски и национални средства. Над 100 млн. лева са инвестирани в инфраструктурата на Кюстендил, посочи Нанков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК