Жена в медикаментозна кома с Ковид-19 роди близнаци в Бургас

Тревожен ръст на заразени с коронавирус деца под 18 години

12.03.2021 | 14:25 Редактор: Ралица Братанова

Тревожен ръст на заразени с Ковид-19 деца под 18 години. Последните случаи са от Бургас. 

Жена в медикаментозна кома с Ковид-19 роди близнаци в Бургас. В инфекциозното отделение на държавната болница в момента се лекуват 5 деца с коронавирус, сред които и 3-месечно бебе.

Бременната жена от Карнобат постъпва в Инфекциозното отделение в сравнително стабилно състояния, но бързо се влошава. Преди това съпругът ѝ губи битката с болестта. 

"Поради влошаване на състоянието, тя беше и с придружаващи заболявания, спешно беше приведена в реанимация и колегите много бързо отреагираха. Взеха решение в интерес на живота на близнаците да се направи секцио. Те са ковид отрицателни", коментира зам.-директорът на УМБАЛ Бургас Светозар Георгиев.

Двете деца са в "Неонатология" , а добрата новина е, че от тази сутрин майката е в стабилно състояние 

"В момента е на самостоятелно дишане, като дава надежда, че ще се възстанови и ще поеме грижите за тези деца", допълни Георгиев.

В Инфекциозното отделение на държавната болница има отделени 10 легла за заразени с Ковид бебета и деца. От началото на пандемията са били хоспитализирани общо 44 деца. 

"В момента имаме 5 деца. Едното ни е на 3 месеца, едно на година, едно на 4 години и две деца на 12 и на 16 години. Най-много деца сме имали през месец декември - 13", коментира д-р Иван Йотов.

При децата заболяването протича леко. Престоят им в болница е не повече от седмица. А заради растящия брой на заразени в Бургаско, днес в държавната болница откриват допълнително 25 легла. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК