Бременната жена предава защита срещу Ковид-19 на плода

При децата на 5 от 6 родилки се откриват антитела

08.12.2020 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
Бременната жена предава защита срещу Ковид-19 на плода

През март месец, в началото на пандемията, бременна жена от Сингапур прекарва Ковид-19. След раждането се оказва, че детето е с антитела тип G, които са преминали през плацентарната бариера.

Бременността протекла съвсем нормално, въпреки коронавирусната инфекция в първото тримесечие, което е най-чувствителния период за плода. Детето се е родило напълно здраво и с "вродена“ поне временна защита срещу пандемичния вирус. Майката не е била вирусоносител по време на самото раждане, пише Puls.bg.

Случаят потвърждава, че вътреутробната инфекция със SARS-CoV-2 е изключително рядка, но въпреки това през плацентата може да бъде предадена защита към плода, казва д-р Джесика Мадън, неонатолог и педиатър, пред Insider.

Имуноглобулини (антитела) тип Г се предават през плацентата, а появата им при инфекцията с вируса се асоциира с подобряване на състоянието.

В проучване, проведено през март, беше отчетено, че жени, болни от ковид по време на раждането, обикновено също предават защита на плода. В него са включени 6 родилки, като при 5 от децата били регистрирани въпросните антитела. Раждането им било осъществено чрез цезарово сечение с всички протективни материали отстрана на родилките и медицинските екипи. Веднага след това децата били отделени от майките им, което в момента се смята за ненужно.

През октомври също беше съобщено за дете, родено от майка, заразена с вируса, непроявяваща симптоми, което пасивно получило имунитет срещу вируса.

Кърмата на майки, скоро прекарали инфекцията, също се смята, че изгражда имунитет у бебетата. В проучване, проведено през септември, било изследвано наличието на вируса в майчиното мляко. В 37 взети проби не се наблюдавали вирусни частици, но във всичките имало наличие на имуноглобулини. 

Нужни са още изследвания за уточняване на трайността на имунитета и значението на периода от бременността, в който у майката се е развила коронавирусна инфекция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК