Туроператорите дължат 60 млн. лв. на клиентите си за отменени пътувания

До дни изтича срокът, в който трябва да върнат парите

12.03.2021 | 10:17 Редактор: Ралица Братанова
Туроператорите дължат 60 млн. лв. на клиентите си за отменени пътувания

Туроператори дължат приблизително още 60 млн. лв. на своите клиенти за предплатени, но отменените заради Ковид-19 пътувания. В периода юни - юли 2020 г. сумата се изчисляваше на 155-160 млн. лв., или със стотина милиона повече.

Това заяви за "Монитор” Любомир Николов - член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Въпреки значителния размер на натрупаните задължения към туристите, резервирали пакетни пътувания през изминалата година, помощите за сектора закъсняват.

"Като целева помощ сме получили 1% от оборота, като при някои фирми той спада до 0,01%”, поясни Николов.

По думите му финансирането по държавната помощ от 51 млн. лв. за възстановяване на суми на пътници, чиито ваканции са анулирани поради Ковид-19, е изплатена на едва една десета от туроператорите.

Според последните данни в сайта на туристическото ведомство, валидни към 1 март 2021 г., общият брой на подадените заявления по нея достига 579, като те са за малко над 31,611 млн. лв. Оценителната комисия към министерството е подготвила документите, с които може да стартират преводите към 86 фирми с изрядни документи.

''Туроператорите правят всичко възможно да възстановят поне част от средствата на своите клиенти, но парите остават блокирани в контрагенти в чужбина. Вече година те се борят да не фалират, защото това би довело и до загуба на пари за туристите”, поясни той.

За да предпазят желаещите да пътуват в условия на пандемия, много от туроператорите повишават застрахователния си лимит за задължителната полица "Отговорност на туроператора”, която при нормални обстоятелства е изградена на оборота от предходната година.

Засега все още е трудно да се определи с точност колко от туристите, пострадали от отмяната на пътуванията, са се възползвали от една от трите предоставяни им опции - ваучер за друга ваканция на същата стойност, смяна на датата на пътуването или възстановяване на средствата.

Данните относно едно- или двугодишните ваучери зависят основно от ограниченията в дестинациите, които предлага самият туроператор. От бранша обаче смятат, че между 40 и 60% от клиентите ще изберат почивка на различно място от първоначалното им намерение.

Срокът за връщане на пари за отменени пътувания е до една година от датата на анулирането му и важи за резервации, които са направени до декември 2020 г. Очаква се той да изтече до дни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК