Предлагат чадърите и шезлонгите на плажа да са на половин цена

Причината за мярката е извънредното положение

11.03.2021 | 12:42 Редактор: Ралица Братанова
Предлагат чадърите и шезлонгите на плажа да са на половин цена

По време на извънредното положение миналата година с промени в Закона за здравето бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с минимум 50% при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности.

Продължаващата криза Ковид-19 налага подобни мерки да бъдат заложени и за летен сезон 2021 г. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с представители на концесионерите, съобщиха от ведомството.

По думите ѝ друга важна стъпка е концесионерите и наемателите да имат възможност да намалят цените на чадърите и шезлонгите в размер, в който самите те преценят,  базирано на търсенето, предава "Монитор".

Тя поясни, че до 1 юни тази година или в срок от 10 дни от влизането в сила на съответния договор концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление на плажни принадлежности.

Стопаните на плажовете трябва да разполагат и с допълнителна търговска площ, която да е с максимален размер 4 на сто от площта на съответния морски плаж.

"Предлагаме за всички концесионери и наематели предвиждането на краен срок за заплащане на концесионното им възнаграждение, съответно на наемната им цена, който да е различен от предвидения в договорите им – до 31 октомври 2021 г.", коментира министърът.

Вицепремиерът бе категорична, че ще се потърси съдействие от Здравното министерство относно въвеждането на противоепидемични мерки за използване на морските плажове по време или след отмяна на епидемичната обстановка в страната.

По време на дискусията представителите на бранша поставиха въпроса за промяната в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри трябваше да е 20 метра.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК