Държавата е изплатила над 39 млн. лв. на родителите заради онлайн обучението

Става дума за тези, които са използвали неплатен отпуск, за да гледат децата си

11.03.2021 | 09:50 Редактор: Ралица Братанова
Държавата е изплатила над 39 млн. лв. на родителите заради онлайн обучението

Колосална сума е изплатена на родителите, ползвали неплатен отпуск заради децата си, които са учили онлайн или са били под карантина за периода от 01.09.2020 г. до 05.03.2021 г.

Става дума за 39 008 792 лв. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане на запитване от "Монитор“.

От данните става ясно, че за тези 7 месеца от септември миналата година до март тази година държавата е плащала средно по 5,573 млн. лв. месечно на семейства, чиито деца са били в онлайн обучение или под карантина. За тази помощ, която ще може да се ползва през цялата 2021г., държавата е предвидила 73 млн. лв.

Така наречената Ковид помощ може да се използва няколко пъти от родители на деца до 14 години, ако се налага детето да бъде карантинирано или пък в онлайн обучение, т.е. не е с фиксиран период. Семейството може да получи помощ, ако единият или двамата родители не могат да ползват платен отпуск или да работят дистанционно, става ясно още от изискванията за отпускане на помощта.

От Агенцията за социално подпомагане разясниха, че помощта не може да се ползва, ако родители сами решат да не пускат децата си на училище или градина.

При карантиниране на група в детската градина или клас в училище и преминаване към онлайн обучение, роделите могат да кандидатстват за помощта. Размерът ѝ се определя от броя на децата до 14-годишна възраст и броя на работните дни, в които те не посещават училище или детско заведение.

Ако детето не посещава училище, детска градина или ясла поради въведени ограничения за срок над 10 работни дни от месеца, то при семейства с едно дете до 14-годишна възраст размерът на помощта е равен на размера на месечната минимална работна заплата (610 лв. за 2020 г.), а от началото на тази година – 650 лв. поради увеличение на минималната работна заплата.

За семейства с две и повече деца до 14-годишна възраст не посещаващи училище или детско заведение, размерът на помощта е равен на 150 на сто от размера на месечната минимална работна заплата (975 лв. за 2021 г.).

Така при въведени ограничения в училище или детското заведение за срок от 6 до 10 работни дни от месеца помощта за семейства с едно дете до 14-годишна възраст ще е 325 лв. за 2021 г. спрямо увеличението на минималната работна заплата.

При въведени ограничения за срок до 5 работни дни от месеца, за семейства с едно дете до 14-годишна възраст, не посещаващо училище или детско заведение, размерът на помощта е 162,50 лв. за 2021 г., което означава, че дневното обезщетение за дете, учещо у дома, което се полага на родителя, ползващ неплатен отпуск е в размер на 32,5 лв. за 2021 г., показват изчисленията на АСП.

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството. Това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв.

Заявлението декларация с приложените към него документи се подава в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Образецът на заявление декларация за отпускане на месечна целева помощ, както и примерен образец на служебна бележка от работодател, са публикувани на електронната страница на АСП.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК