Е-регистърът за ваксиниране не бил направен така, че да издържи големия интерес

Експертът по киберсигурност Спас Иванов с коментар в "Денят ON AIR"

09.03.2021 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

Хакери атакуваха електронния регистър за ваксиниране у нас. Интересът към системата бе засилен още от първия ѝ работен ден, но често трафикът водеше до проблеми.

"Повече от една година, откакто се знае, че сме в пандемия, системата за електронен регистър за имунизация беше въпрос на време да се появи. В един момент, когато настъпи нейният час, се оказва, че не е направена така, че да издържи големия интерес към нея", заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му дори този портал да е направен перфектно и да е е издържан в най-добрите практики, зад него стоят редица системи и ако готовността им да бъдат натоварени по висок начин не е голяма, се получава отказ от услуга.

"Милиарди похарчени, а в същото време едва 5-6% готовност да покрием европейските стандарти", изтъкна експертът.

Според него решението е пълен рестарт на всички електронни системи, работещи в страната, както и изграждането им отначало.

Експертът посочи, че не е учудващо, че в интернет могат да бъдат закупени ваксини и фалшиви имунизационни паспорти.

"Където има търсене, има предлагане. Даркнет е най-чудното място на света. Призовавам тези, които не знаят какво правят, да не го посещават, защото единственото, което ще се случи, е да останат без пари", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него бдителността ни по отношение на ползване на интернет е приспана през последната година.

 Експертът коментира и сигурността на машинното гласуване.

"В някакъв момент ще измести изцяло това с бюлетини. Колкото по-бързо се приспособим, толкова по-бързо ще имаме функционираща демокрация. Вероятността данните да бъдат манипулирани не е по-малка, отколкото някой да подмени чувала с бюлетините", категоричен бе Спас Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК