Мутафчийски: Нарастването на случаите може да бъде овладяно само с мерки

Обезпокоителен е и ръстът на смъртността

09.03.2021 | 14:56 Редактор: Здравко Черкезов
Мутафчийски: Нарастването на случаите може да бъде овладяно само с мерки

Председателят на НОЩ и началник на ВМА - ген. Венцислав Мутафчийски, изрази опасения относно изчерпването на болничните легла по време на съвещание при премиера Бойко Борисов.

Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността.

"Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та", добави още председателят на НОЩ, цитиран от Пресцентъра на МС

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

"Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки", подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК