Репресирани ли са сънародниците ни в Република Северна Македония?

По време на преброяването срещу българите върви тиха кампания, смята доц. Спас Ташев от БАН

05.03.2021 | 21:55 Редактор: Никола Симеонов

Република Северна Македония извършва преброяване на населението си, сред което има голяма българска общност.

"Българските институции от 30 години не са давали данни на северноатлантическите ни партньори по отношение на сънародниците ни в РСМ. В момента върви тиха кампания срещу българите там във връзка преброяването. Ако те кажат, че са българи, ще бъдат съдебно преследвани. Ето как липсата на официална позиция на нашата държава води до дезорганизация сред сънародниците ни в южната ни съседка", заяви в ефира на "Денят ON AIR", доц. Спас Ташев от БАН.

Той коментира репресирани ли са българите в РСМ.

"Нека да си спомним само ескалация на напрежение при колите с българска регистрация и натиска да си сменят номерата с македонски. И тук не става въпрос за македонски граждани с български автомобили, а хора с българско гражданство. Имаме ежедневни трудови миграции, няма как да забраним на идващите да работят от РСМ да имат български автомобили. Но имаше масирана полицейска акция, която искаше да стресира тези хора", добави Ташев.

 Експертът смята, че общността ни няма да намалее след преброяването.

"Няма да спадне българската общността в РСМ след преброяването. Напротив - ще се увеличи. Само от босилеградския край са повече от 20 000 души", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК