Общественият натиск - основен проблем пред родителите

Ново проучване показва какви са най-тежките предизвикателства пред майките и бащите по света

02.03.2021 | 21:00 Редактор: Калина Донкова

Общественият натиск и постоянното колебание, дали се справят по най-добрия начин, са най-големият проблем на съвременните родители. Това показва Глобалният индекс на родителството – първото по рода си проучване, което изследва трудностите пред родителите. 

Като най-сериозни предизвикателства са очертани общественото мнение и непоисканите съвети от други хора, осъждащо отношение към родителите и ролята на социалните мрежи, самота в хиперсвързан свят (усещане за изолация и самота), родителска вина – майките и бащите, които обвиняват себе си и родителските си умения и шокът от родителството (чувство на неподготвеност за новата реалност).

Проучването дава поглед върху това как се чувстват родителите в различните страни, предизвикателствата, с които се сблъскват и къде имат най-силна нужда от подкрепа. 

Изводите показват, че трудностите и предизвикателствата пред родителите в България не са по-различни от тези на родителите в останалата част по света. 

Най-лесно през етапа на родителството преминават родителите в Швеция, Германия и Чили. Обратна е тенденцията в страни като Китай, Бразилия и Филипините.

Темата коментирахме в предаването "Директно" с изпълнителния директор на Асоциация "Родители" Яна Алексиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК