Лидерът на СДС: Сигурен съм, че ще бъдем първа политическа сила, гоним 95 мандата

Румен Христов посочи с кои партии биха водили преговори след изборите

02.03.2021 | 21:54 Редактор: Ралица Братанова

ГЕРБ и СДС ще се явят под №28 на предстоящите избори на 4 април. Това стана ясно, след като в ЦИК бяха изтеглени номерата на бюлетините.

"Номерът няма никакво значение, важно е как ще се представим. Сигурен съм, че ще бъдем първа политическа сила. Въпросът е каква ще бъде разликата между нас и втория. Трябва да гоним 95 мандата. Ще работим по-усърдно, за да постигнем много добър резултат и да бъдем безапелационни победители", категоричен бе лидерът на СДС Румен Христов в "Денят ON AIR".

По думите му за пръв път в страната има консолидация на дясното, в лицето на ГЕРБ и СДС, и е налице разединена левица.

Той посочи и с кои партии биха водили преговори за коалиция.

"Възможни са преговори с "Демократична България", въпрос на пасване на програми. При всички положения БСП е изключена, тя е основният опонент. Субектите, с които бихме могли да преговаряме, са тези, които са проевропейски, пронатовски настроени и "за" еврозоната", заяви Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че преговори могат да бъдат водени и с ВМРО и "Патриотична коалиция - Воля и НФСБ", а може би и с "Има такъв народ" на Слави Трифонов, но е въпрос на ориентация спрямо Европа и икономическата програма. Христов обаче изключи варианта за управление съвместно с ДПС.

Според него вариантът за експертно правителство на този етап също е изключен. Лидерът на СДС отбеляза, че коалицията се надява на 95 депутатски места в предстоящия парламент.

"Реализацията на кадрите, които имат политическите формации, в случая СДС, не се изчерпва само с депутатите, които биха влезли в парламента", изтъкна още Христов.

Той призова гражданите за висока избирателна активност на предстоящите избори.

"България няма алтернатива. Няма друга политическа формация, която да е алтернатива на ГЕРБ/СДС. В този смисъл е добре да получим по-голям вот. Другото ще бъде нещо кратко, несигурно", убеден е лидерът на СДС. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК