Храните на едро пак поскъпнаха, огромна разлика в цената на кравето сирене

Стойността на 10 продукта се съпоставя във всички области на страната

01.03.2021 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Разлика в цените на основните храни на едро в различните области на страната. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През февруари поскъпването на храните е в две поредни седмици. 

0,7 на сто е поскъпването на някои от основните храни за последната седмица на февруари. Седмичната равносметка показва, че от 34-те наблюдавани хранителни продукти, поскъпналите са 23, поевтинелите са 10, а без промяна на цената е само един. 

Цените на 10 продукта се съпоставят във всички области на страната. Най-голяма е разликата от 3,81 лева при кравето сирене. А при яйцата е най-малка – 8 стотинки. 

Според експерти е рано да се каже дали има трайна тенденция за повишаване на цените на стоките.

"Има един принцип в икономиката, че там, където има ефект от мащаба, винаги тенденцията е за по-ниски цени. Най-логичното нещо е ако говорим за големите супермаркети, цените да са най-ниски в София - там, където логистиката позволява по-ниски надценки. И обратно - колкото в по-малки селища отивате, е нормално магазините да стават по-малки и с по-големи надценки", каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

Конкуренцията също е от водещите фактори за разлика в цените.

"При цените на едро, конкуренцията е много по-различна, отколкото в супермаркетите, защото на някои места може да има по един или два склада, и на практика да няма добра конкуренция", допълни той.

Търговци на едро обясняват разликата с това, че някои градове зареждат от София, а други от Пловдив. Трети пък сами внасят стоката си от други държави. 

"Колегата вкарва директно стока от Гърция, той си е вносител. Аз не мога да продам на неговите цени. Аз ако купя някаква стока, той ще продаде с 10-20 стотинки под моята цена", коментира търговецът на едро Величка.

Колкото по-дълга е веригата на доставка, толкова по-скъп става и транспортът.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК