Нови етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от 1 март

Нов елемент при етикетирането ще е QR кодът

26.02.2021 | 21:36 Редактор: Юлия Христова
Нови етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от 1 март

Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от 1 март. Нов елемент при етикетирането ще е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта.

Новите енергийни етикети на домакинските електроуреди ще видим на пазара още от началото на следващата седмица, въпреки че подмяната ще се осъществява поетапно. Обновеният етикет ще се появи с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от А до G, като плюсовете ще изчезнат. Така уредите от сегашните най-високи енергийни класове слизат надолу по скалата в класовете С, D и Е.

С разработването на нови технологии, класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват с новите модели електроуреди.

"От 1 март нов етикет ще получат електронните екрани и телевизорите, битовите перални машини, пералните машини със сушилни, хладилните уреди и домакинските съдомиялни машини. От 1 септември с нов етикет ще бъдат и светлинните източници, лампи и осветители", обясни Искра Василева от Министерството на икономиката и съобщи, че етикетът ще съдържа информация и за консумацията на ресурси и шума, който уредите излъчват, съобщава БНР.

"Едно домакинство, използвайки високоефективни уреди, би могло да спести от годишната сметка на електроенергия до 550 лв.", добави тя.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК