Трябва ли пулмолозите да бъдат приравнени към лекарите на първа линия?

Те са изпратили писмо до здравния министър Костадин Ангелов

25.02.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Пулмолозите изразиха огорчението си, че не са признати като лекари на първа линия в борбата с Ковид-19 и съответно не получават допълнителните 1000 лева.

Затова от Българското дружество по белодробни болести вече са изпратили писмо до здравния министър, с искане трудът им да бъде приравнен към този на другите лекари.

От началото на пандемията 70 пулмолози в доболничната помощ не са признати като работещи на първа линия. Въпреки че наравно с останалите медици полагат грижи за пациентите с коронавирус, трудът им не се зачита като рисков.

"Явно това е пропуск на Министерството", заяви председателят на Българското дружество по белодробни болести и ръководител на Клиниката по пулмология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив - доц. Владимир Ходжев.

Той посочи че колегите му изпитват огорчение, че приносът им в борбата с коронавируса не е признат. По думите му голяма част от пациентите, получили усложнения от вируса, първо се срещат с пулмолог, за да получат адекватно лечение. 

Той припомни, че заради кадрова криза специалистите по белодробни болести у нас са на изчезване.

Ако искането им да бъдат вписани в листата на медиците на първа линия не бъде изпълнено от здравното министерство, доц. Ходжев не изключи пулмолозите да откажат работа в знак на протест.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Стефан Стефанов
преди 3 години
Невероятно!МИНИСТЪР при това ЛЕКАР?Мисля, че е морално да подаде оставка.Но да се "ослушваш" и "да очакваш.... " да "ИЗРАБОТИШ" колегите си ..........Много сме зле........... И КАТО МЕНИДЖМЪНТ.........ОТНОВО ПАК........... ОТ СЪЩОТО.....АКО МИНЕ...............................Спомняте ли си този житейски анекдот - виц /от миналото???/.ДОСТОЙНСТВО ЛИ?!Някой ще каже ШЕГУВАЙКИ СЕ!Не става само с ядене------????Или и в пандемията са модерни "рекламите" и "залаганията"? ... Сигнализирай за неуместен коментар