България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пулмолозите са огорчени, че не са приравнени с медиците от първа линия

Тези специалисти намаляват в годините у нас, алармира доц. Владимир Ходжев

25.02.2021 | 08:01 Редактор: Юлия Христова

Настояваме българските лекари по белодробни болести, работещи само в доболничната помощ, да бъдат признати от Министерството на здравеопазването като медици от първа линия и незабавно да бъдат приравнени с другите медици на първа линия със същото допълнително възнаграждение за рисковия им труд в размер на 1000 лв. Това гласи писмо от Българско дружество по белодробни болести към министъра проф. Костадин Ангелов.  

От началото на пандемията част от всички около 400 пулмолози сме на първа линия. Колегите изпитват огорчение, че приносът им в борбата с нея не е признат и очакваме отговор. Надяваме се скоро да бъде получен отговор. Това каза за "България сутрин" председателят на Българското дружество по белодробни болести и ръководител на Клиниката по пулмология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив - доц. Владимир Ходжев.

По думите му той и колегите му очакват адекватни мерки от Министерството на здравеопазването.

"Колегите не са признати като такива на първа линия, става дума за 70 души в доболничната помощ. Те вършат огромна работа, дават дълги дежурства. Ако имате оплаквания, вероятно ще посетите първо пулмолог", посочи д-р Ходжев за Bulgaria ON AIR.

"Важно е да се вземат спешни мерки. Пулмолозите намаляват в годините у нас, а те са много важна брънка във веригата", допълни председателят на Българското дружество по белодробни болести. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК