4300 джипита се впускат в масовата имунизация, но на места липсват ваксини

Някои от личните лекари имат притеснения относно електронния регистър

22.02.2021 | 13:43 Редактор: Юлия Христова

4300 лични лекари в цялата страна се включват в процеса на масова имунизация. Желаещи да се ваксинират се наредиха и пред кабинета на общопрактикуващия лекар д-р Виктория Каракостова в Кочериново. Оказа се, че е било напразно.

"Проблемът е, че не са ни доставени ваксините. РЗИ би трябвало да се занимава с този въпрос. Чакаме ваксините. Опитах се от сутринта няколко пъти да се свържа, но нямам връзка, затварят ми телефона", заяви д-р Каракостова.

Желаещите да се ваксинират подписват информирано съгласие и минават преглед.

Други лични лекари имат притеснения относно електронния регистър, който е бил актуализиран тази сутрин. Така те на практика не разполагат с никакво време, за да се запознаят със системата, а в същия момент трябва да започнат с масовата ваксинация на пациентите си. 

"Всички общопрактикуващи лекари, и не само, работим със софтуери, които се поддържат от програмисти специално за нас. Малко късно получихме указанията и буквално нашата програма беше актуализирана тази сутрин. Още не знам дори как работят нещата", обясни личният лекар д-р Михаил Михов.

Националният ваксинационен щаб препоръчва втората доза от ваксината на AstraZeneca да се прилага през 10-ата седмица от поставянето на първата доза. Препоръката се базира на наличните към момента данни, както в кратката характеристика на продукта, така и от проведени проучвания за установена по-висока ефективност на ваксината при прилагане на втората доза след по-дълъг интервал.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК