Обясниха защо някои пациенти са останали без втора доза от ваксината

Част от имунизираните не отивали в подходящия ден за поставянето на втората

25.02.2021 | 11:00 Редактор: Ралица Братанова
Обясниха защо някои пациенти са останали без втора доза от ваксината

Пациенти, получили първа доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, алармираха, че не са успели да получат втора доза.

"Във всички РЗИ са обезпечени вторите игли на Pfizer/BioNTech заделени ваксини с хъбовете, където има фризери да бъдат съхранявани. Защо се стига до такива сигнали? Те не са върнати, те са отложени. Самият ваксинационен процес е двуполюсен процес. Взаимна отговорност се търси както от лекаря, така и от пациента. Основната цел на РЗИ-тата и лечебните заведения е в никакъв случай да няма бракувана доза", категоричен бе директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Той посочи, че по някаква причина се стига до това, че пациентът не отива да получи втора игла.

"Какво трябва да стане с дозата, която е отворена? Има кратък период на съхранение, срокът за поставяне е изключително кратък. Не можем да се сърдим на колегите, които търсят лице, на което да бъде поставена първа игла. По тази причина се стига до отлагане на лицата, които трябва, защото една част от хората не идват в подходящия ден, който е посочен от лечебното заведение и лекаря", обясни Пенчев.

Той апелира всички граждани на България, които имат ангажимента да получат втора игла, да следят внимателно датата, на която трябва да я получат и ако имат проблем, да споделят с лекаря, а не субективно да решават дали ще отидат или не.

Готовността на цялата лечебна мрежа показа своята ефективност и за по-малко от една седмица от 9 000 хил. страната е достигнала 21 хил. ваксинирани на ден, увери директорът на СРЗИ.

"Втора доза се пази за всеки. Работим с 10-дозови флакони. Ако не дойдат трима души, които трябва да дойдат днес, трябва да хвърлим 3 дози. Това се случва и ще продължи да се случва. Затова ваксинационният пункт събира нови 10 души", каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че издърпването 2-3 дни напред или избутването 5-6 дни назад при поставянето на втората доза от ваксините не се отразява на имунния отговор.

Директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че е имало хора, чиито втори дози са били отложени в болницата.

"Бяха определени за втора доза на 18 и 19 февруари. Тези хора обаче не дойдоха, а се появиха на 22 и 23 и направиха огромна опашка пред ваксинационния пункт. Проблемът е следният - ние се обаждаме на всеки индивидуално, но никой от обратната страна не се обажда да каже, че е възпрепятстван", посочи още проф. Балтов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Да, пак пациентите. Не защото нямаме ваксини. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Пак пациентите виновни Сигнализирай за неуместен коментар