Джоко Росич пред „Умно село“: Добър съм като козуначена кифла

Bulgaria ON AIR отбелязва 90-годишнината от рождението на обичания актьор с епизод от поредицата на 28 февруари

25.02.2021 | 11:11
Джоко Росич пред „Умно село“: Добър съм като козуначена кифла

Житието на „българския Джон Уейн” е като роман. Джоко се ражда на 29 февруари 1932-ра година в малко сръбско градче на границата с Босна. За да празнува всяка година своя рожден ден обаче майка му го записва на 28 февруари. По този повод, за да си спомним за кино легендата и да почетем неговата памет, тази неделя Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Възгледите на един каубой” от поредицата „Умно село“ с любимия на поколения българи актьор в главната роля.

В България Джоко Росич живее повече от половин век и неслучайно той определя нея като своя родина – това е страната, в която този неподправен актьор, отличен ездач, страстен любител на конете и на всичко, което символизира свободата на духа, създава своите най-красиви и незабравими спомени. Ролите му в киното са над 100. Снимал се е при едни от най-изявените в българското кино, но също така и в десетки чужди филми – унгарски, немски, полски, чешки, френски, италиански, американски и др.

Джоко Росич е играл рамо до рамо с Омар Шариф, Раф Валоне, Джон Савидж, снимал е сцени под режисурата на Миклош Янчо и Марта Месарош. Любопитно е, че актьорът 30 пъти е умирал в киното, включително в любимия си унгарски филм „Под краката им свири вятърът”.

Филмът „Възгледите на един каубой” от документалната поредица по Bulgaria ON AIR представя любимия актьор отвъд познатия на феновете му биографичен бекграунд. Сред изненадите, които зрителите ще узнаят в епизода - каубоят се оказва добър като „козуначена кифла” и въпреки ръста си – непораснал. Защото цял живот е гонил детските си желания, комплекси и любови…

Не пропускайте вълнуващия епизод с Джоко Росич в главната роля – в „Умно село“, на 28 февруари, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години