Сачева: Търсим възможности за 160 хил. младежи, които не учат и не работят

Социалният министър е на събитие в посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население

23.02.2021 | 16:48 Редактор: Радостина Димитрова
Сачева: Търсим възможности за 160 хил. младежи, които не учат и не работят

Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 000 младежи, които нито учат, нито работят. За целта ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда.

Това посочи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население, предаде БГНЕС.

По думите ѝ сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост и в Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се дава на младежката безработица.

В Националния план за действие по заетостта ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта.

"С повишаването на минималната работна заплата ще бъде повишено и възнаграждението на ромските медиатори, които имат ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им на пазара на труда“, допълни Сачева, цитирана от пресцентъра си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК