Църква, построена от Колю Фичето, се нуждае спешно от ремонт за над 2 млн. лв.

Към дарителската акция се включват и миряни

22.02.2021 | 19:14 Редактор: Искра Ангелова

Църква, построена от Колю Фичето с над 180-годишна история, спешно се нуждае от средства за ремонт. Реконструкцията на храма "Свети Николай" във Велико Търново ще струва над 2 млн. лева, като църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция.

Църквата "Свети Николай" е построена през 1836 г. от майстор Колю Фичето. В нея е открито първото училище в Търново. След Освобождението в храма заседават и депутати от Учредителното събрание. 

"Извървяхме този дълъг път от 24 години, в който с помощта на много хора, най- вече на проф. Тулешков и доц. Прашкова, изготвихме техническите планове за реставрация", сподели свещеноикономът отец Славчо.

За реставрацията църковното настоятелство търси механизми за финансиране. 

"От миналата година кандидатстваме пред наши институции, пред държавата, за да намерим тези така необходими 2,3 млн. лева, с които е необходимо да се направи основен ремонт. Той предвижда отваряне на покрива, смяна на колони, направа на нови фундаменти и нови основи", допълни той.

Към дарителската акция се включват и миряни. Руската художничка Татяна Пачкина, която живее от осем години във Велико Търново, посещава църковната служба в храма всяка неделя. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
По добре да не я ремонтират те я,че с техните ремонти може да падне по бързо. Сигнализирай за неуместен коментар