Шедьовър на Колю Фичето се нуждае от 750 хил. лева за рестраврация

Църквата "Св. Св. Константин и Елена" се намира във Велико Търново

02.11.2020 | 18:12 Редактор: Радостина Димитрова

Един от шедьоврите на Колю Фичето във Велико Търново се нуждае от цялостна реставрация. Около 750 хиляди лева са необходими, за да може църквата "Св. Св. Константин и Елена" да върне предишния си блясък.

Църквата е построена през 1872 година от Уста Колю Фичето и е втората по големина на прочутия майстор в страната. Заемала е важно място в живота на търновци през Възраждането и след Освобождението. 

"Това е от най-красивите църкви на Велико Търново. Той внася идеите на Европа и стила "барок". Ние виждаме в плана на църквата и в самия интериор този дух на стила в българското Възраждане, наречен "български барок", заяви Арх. Донка Колева, главен експерт "Култура и туризъм".

"Това е една от най-богатите църкви в централната част на тогавашното Търново. Във вечен покой са едни от бележитите търновци. Хаджи Минчо, за Хаджи Николи, за Панарет Рашев, също така тук е гробът и на сина на Колю Фичето", каза общинският съветник и зам.-председател на ПК по култура Евгени Коев.

От десетилетия храмът е затворен. В частични ремонти и дейности по консервацията до сега са инвестирани близо 200 000 лева. По предварителни изчисления са нужни около 750 хиляди лева за довършването ѝ.

Храмът е собственост на Великотърновската митрополия с акт от 2010 г., а от 2018 г. има актуална техническа документация за довършване на камбанарията и фасадите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК