Пчелари настояха пръскането с пестициди да се забрани, искат среща с Танева

Според тях липсва комуникация между производителите на мед и държавната администрация

22.02.2021 | 18:49 Редактор: Ралица Братанова

Пчелари излязоха на протест пред земеделското министерство. Според тях липсва комуникация между производителите на мед и държавната администрация. 

Протестиращите настояха пръскането с пестициди да бъде забранено или регламентирано само в тъмната част на денонощието, когато пчелите са в покой, за да се избегне отравянето им.

Пчелинът на Петър в Добруджанско отчита огромни загуби заради отравянето на медоносните насекоми.

"Смъртността на пчелните семейства е над 70% до момента и това се дължи само и единствено на пестицидите, които пръскат земеделците. Аз съм регистриран със 150 пчелни кошера в момента имам 40 живи и не знам колко ще останат до април месец, много голяма загуба, пчелар съм от 22 години – такова нещо за първи път се случва", коментира Петър Петров. 

Затова пчеларите са събраха на протест пред Министерството на земеделието с искания пръскането на земеделските земи да се извършва само по тъмно, настояват и за изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe. Протестиращите поискаха cпeшни мeрки, пoмoщ и компенсации за загиналите пчелни семейства. 

Според пчеларите, ако темпът на смъртност при пчелите се запази, има опасност дивите опрашители да изчезнат напълно. 

"Ние говорим не само за загубите на нашите домашни любимци, така да го кажем, а загубите за околната среда, които не могат да се изчислят съвсем – с дневните пръскания ние унищожаваме нашата природа", заяви председателят на софийското пчеларско дружество Григор Атанасов.

Пчеларите настояха за среща с министъра на земеделието Десислава Танева, но се оказа, че тя е в отпуск. И се заканиха, че ако не бъдат чути и този път, ще излязат на масов протест. 

Ако екосистемата не се опрашва, Европейският съюз ще губи по 152 милиарда евро на година, изчисляват експерти. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК