Глас от СДС: Като изключим БСП, няма други невъзможни коалиции

Илия Лазаров прогнозира, че не повече от 2 млн. българи ще гласуват, което ще деформира вота

19.02.2021 | 22:06 Редактор: Ивет Арабова

В последния възможен ден за регистрация за изборите - 17 февруари, ГЕРБ внесе документи в Централната избирателна комисия. Управляващите ще се явят на парламентарния вот в коалиция със СДС. Има ли невъзможни партньори за ГЕРБ и СДС?

"За съжаление, бях привърженик да има по-голяма коалиция, но страстите са си страсти. Имаме голям успех - коалицията ГЕРБ/СДС, която е истинската дясноцентристка коалиция, консервативна. Щастливи сме от това обединение на дясното. ДСБ освободи десния спектър, отивайки изцяло вляво", каза главният секретар на СДС Илия Лазаров в предаването "Денят ON AIR".

По думите му в политиката няма невъзможни неща, но от СДС смятат, че не е редно да имат коалиция с БСП, освен в супер криза, като даде за пример Германия.

"В България такава ситуация няма, няма и такава необходимост. С БСП не виждаме възможност да сме в една коалиция. ДПС е класическа либерална партия, тя беше сатанизирана от Иван Костов и това беше голямата грешка в българската политика. Като изключим БСП, няма други невъзможни коалиции", подчерта главният секретар на СДС.

Лазаров добави, че трябва да се стъпи на здрава икономическа програма. СДС твърдо ще настоява за няколко ключови икономически мерки - да се намали данък "Дивидент" на 2%, да се вдигне прагът за регистрация по ДДС, да се премахне авансовото събиране на данък "Печалба" от фирмите.

"Трябва да помогнем на българската икономика и да имаме общонационална програма за излизане от кризата. Моята лична прогноза е, че ще гласуват не повече от 2 милиона българи. Това ще деформира вота много, ще има голяма непредсказуемост", смята Илия Лазаров.

Той бе категоричен, че с ГЕРБ не са се карали никога и по никакъв повод, камо ли при реденето на листите.

"Нямаме заклинания, имаме джентълменско споразумение за пропорцията. Нашата електорална тежест на СДС е 10% от електоралната тежест на ГЕРБ. Горе-долу 1:10 е тази пропорция. Имаме претенции да имаме един човек във всяка листа на различни позиции", допълни секретарят на СДС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Официално листите ще излязат в края на месеца, а Лазаров все още не е решил дали ще бъде кандидат-депутат. 

"Имаме разговори с хора за гражданска квота, от СДС очакваме да изкараме около 35-40 000 преференции. Ще правим преференциална кампания, за да докажем нашия принос. Ще има проблеми с изборната администрация, важно е хората в комисиите да са сериозни, грамотни", посочи Илия Лазаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 3
комитата
преди 3 години
То какви пазарлъци д а водите като нямате електорат-ако сами се явите не можете да минете 2% Сигнализирай за неуместен коментар