Борисов: Пускайте "зелени коридори", на ден да се ваксинират минимум 10 хил. души

Така ще имаме още по-голям щит срещу пандемията, заяви премиерът

19.02.2021 | 12:21 Редактор: Тодор Петров

Премиерът Бойко Борисов разпореди едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде "зелен коридор" за всички желаещи да се ваксинират срещу Ковид-19.

Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.

Борисов е убеден, че страната ни се справя добре с битката с Ковид-19.

"Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави", заяви Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ - доц. Ангел Кунчев, отчете спад на смъртността в страната.

"Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават. Може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система", обясни той.

Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на Ковид-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. 

След седмица у нас се очакват нови 180 хиляди дози от трите разрешени за употреба ваксини, а през март още 500 хиляди дози.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Олаби малко бе ТИКВАК,че за десетина дена ще ти свършат желаещите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
гледайки го тоя
преди 3 години
разбирам защо е имало народен съд Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Юркай се народе, по-добре Астра - Зенека отколкото никаква, все пак сумати пари сме дали за ваксините. В другите държави май не я препоръчват. Сигнализирай за неуместен коментар