Българи от цял свят подкрепиха родната ваксина, събират средства за БАН

Неправителствени организации инициират петиция в подкрепа на проф. Чорбанов

19.02.2021 | 11:17 Редактор: Радостина Димитрова
Българи от цял свят подкрепиха родната ваксина, събират средства за БАН

С петиция в подкрепа на българската ваксина срещу Ковид, разработвана от експертен екип в БАН, българи от цял свят се обединиха в социалните мрежи, за да подкрепят родната наука. Инициативата бе поета от неправителствените организации, които ще внесат поредното изискване от суверена и до държавните институции. Това съобщиха от сдружение "Велика България".

"Повече от ясно е, че тези, които се правят на много загрижени за здравето ни и по цял ден обикалят телевизионните студиа, за да ни убеждават в това, всъщност се правят на слепи и глухи, когато трябва да помогнем на екипа на проф. Чорбанов", категорични са инициаторите на петицията. 

Те настояват институциите да подкрепят българската наука и усилията на нашите учени за създаване на универсална ваксина срещу Ковид-19, за която професор Андрей Чорбанов и екипът му алармират многократно чрез медиите. 

"Властимащите неглижират българските  научни постижения и ние като народ, доказан в световната история с открития, променили начина на живот на всички хора по света, сме длъжни да застанем рамо до рамо с тях", допълват инициаторите.

И припомнят, че България е лидер в производството  на ваксини от 1960 г. до момента. Историята започва с доктор Сребра Родопска, която през 1948 година заминава за Париж заедно със съпруга си – специалиста по вътрешни болести проф. Ташо Ташев. Когато се завръща в България, доктор Родопска пренася ваксината нелегално и я адаптира, използвайки московския ваксинален субщам 374А. 

Създателката на българската БЦЖ ваксина получава признание от световната научна общност по време на първата техническа конференция в Женева през 1956 година, като до момента тази ваксина се смята за най- добрата в света.

Снимка: Сдружение "Велика България"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
7 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 1
Ваксинирана
преди 2 месеца
"Доктор Родопска пренася ваксината нелегално". Това като научно постижение ли да го разбираме? Сигнализирай за неуместен коментар