България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Чорбанов: Ваксинираните не трябва да спазват ограничения

"Ако имунизацията е ефикасна, задължително е този човек да бъде свободен", категоричен е имунологът

06.01.2021 | 09:15 Редактор: Ралица Братанова

Ваксинацията срещу Ковид-19 донесе много надежда, но и много неясноти със себе си не само у нас, а и в света.

Част от държавите обмислят да поставят само по една доза, така че да могат да обхванат по-широк кръг от хора. Други са категорични - ваксината няма ефект, ако не е поставена по предписание.

"За съжаление много от нещата станаха като импровизация, което никак не трябва да се случва. Оказа се, че единият производител няма да може да наводни пазара, ще трябва повече участници да влязат. Това е едната част. Втората е, че не трябва да се удължават отстоянията между двете ваксини", коментира имунологът и директорът  на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

По думите му, при поставяне само на първата доза от ваксината категорично няма да бъдем защитени от Ковид-19.

Доц. Чорбанов заяви в "България сутрин", че е привърженик на ваксините като цяло, а негативното отношение към тях е доста разнообразно. Въпреки това самият той не смята да се ваксинира на този етап.

"Става дума за трезвия здрав разум, в който ние приемаме, че ваксината е нещо хубаво, но тази конкретно се нуждаеше от малко повече изследвания", посочи той.

Според него ваксинираните срещу Ковид-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения.

"Смисълът на ваксинацията е този човек да бъде предпазен. Ако човек е имунизиран и ваксината е ефикасна, абсолютно задължително е този човек да бъде свободен и да живее по един нормален начин", категоричен бе доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и темата за предстоящите избори по време на пандемия.

"Не смятам, че има какъвто и да е проблем хората да гласуват - отстоянията, предпазните средства на комисията са същите като в градския транспорт, в хипермаркетите. Проблемът е, ако има по-голям брой карантинирани. Трябва да се намери начин да се гласува по домовете", смята имунологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
roroza@abv.bg
преди 3 месеца
ВАКСИНИРАМ, ПРОЩАВАЙТЕ Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
roroza@abv.bg
преди 3 месеца
КАК МОЖЕМ ДА ПОМОГНЕМ, ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА НАШАТА ВАКСИНА. ЖЕЛАЯ ДА СЕ ВЪКСИНИРАМ С НЕЯ. БЛАГОДАРЯ Сигнализирай за неуместен коментар