България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ако не поставим втора ваксина - по-малко защитени, но с по-малък риск от странични ефекти

Това стана ясно от думите на проф. Сорен Хайрабедян в "България сутрин"

05.01.2021 | 09:06 Редактор: Ралица Братанова

Започва разпределението на ваксините от втората пратка на Pfizer и BioNTech към РЗИ-та в по-малките населени места и болниците в страната. На този етап странични реакции са установени при едва 4 от ваксинираните у нас. Очаква се обаче те да получат втора доза от препарата към края на месеца.

"Втората доза дава по-голямо ниво на сигурност. Липсата на втора доза намалява донякъде процента на ефективност, но и намалява риска от странични ефекти, защото обикновено те могат да се получат на второто имунизиране ", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян в "България сутрин".

Той уточни, че това може да се случи при хора, чиято имунна система по принцип е склонна да реагира по-силно или при които има възможност имунната система да реагира срещу съставки на ваксината. 

Във втората фаза от ваксинацията у нас ще влязат хората от социалните домове.

"Това е стратегия, която е предприета не само у нас. Има обаче един чисто психологически феномен - поставят се ваксини на възрастни хора - те обикновено имат съпътстващи заболявания, лошото е, че може да се получи така, че заради възрастта си те да починат, а не да получат странични ефекти", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването пред Bulgaria ON AIR.

Очаква се ваксината на Moderna да бъде одобрена в ЕС утре, а междувременно Великобритания вече започна и имунизация с препарата на AstraZeneca.

"При ваксините, които се базират на вирусни вектори, единственият теоретичен проблем, който се коментира е, че ако се наложи да се прави реваксинация през няколко години, има опасност имунната система да развие отговор към самия вектор, който да намали ефективността ѝ. Докато при РНК ваксините възможността да се развие отговор ще е по-слаба. Ще има ефект, но няма да има толкова странични ефекти", поясни проф. Хайрабедян.

Според него е възможно новият щам на Ковид-19, който се разпространява във Великобритания, да се среща и у нас.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Направо всяка седмица да се ваксинираме Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Е то след като веднъж си се ваксинирал, какъв е смисъла да не сложиш втора? Сигнализирай за неуместен коментар