Радев: Този модел на управление води до разпад на държавността

За работещи институции призова държавният глава

17.02.2021 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Институциите трябва да поемат отговорност за трагедията със 16-годишното момче, каза в Самоков президентът Румен Радев. Той коментира и предстоящите парламентарни избори и ги определи като "изключително важни".

Докато институциите разпределяха отговорността за смъртта на 16-годишното момче, а депутатите поискаха тя да бъде поета в пленарната зала от премиера, президентът Румен Радев също не остана безразличен към трагедията.

"Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води до това, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, оттам – и такива уродливи инциденти", заяви той.

За работещи институции призова Радев и на прага на политическите промени през април. 

"Залогът е огромен – той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, той е дали да се продължи със сегашния властов модел, който води до разпад на държавността, корупция, ниска ефективност и все по-голямо изоставане на държавата", допълни държавният глава.

Тези проблеми остават извън фокуса на редица партии, кандидати на предстоящия вот, категоричен е Радев, и изтъква, че неговото послание за втори мандат на "Дондуков" 2 е с ясно формулирани принципи. Не обясни обаче дали кандидатурата му е подкрепена от новата партия на Мая Манолова и "Отровното трио", използвала протестния му призив "Мутри, вън".

"Очаквам повече и граждани, и политически партии да отстояват тази позиция – че не може да има управление в този порочен модел", каза още президентът.

Моделът на разследващ прокурор, който депутатите окончателно приеха с отхвърлянето на президентското вето, също няма да сработи, смята Радев.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години