Радев: Държавата е демократична, когато принципите се отстояват и в малките селища

Президентът подчерта, че управленските дефицити трябва да бъдат преодолени

16.02.2021 | 16:40 Редактор: Юлия Христова
Радев: Държавата е демократична, когато принципите се отстояват и в малките селища

Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истински критерии за оценка на начина, по който се развива България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националното сдружение на кметствата в Република България, провела се днес на "Дондуков“ 2 (НСКРБ).

Държавният глава открои финансовата самостоятелност и по-голямата свобода при взимането на решения на местно ниво, като ключово условие за успешното развитие на страната. Без децентрализация и финансова яснота кметовете в малките населени места не могат да градят устойчива политика и да изпълняват програмата, с която са избрани, подчерта Румен Радев.

Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване са най-големите проблеми пред малките населени места, заявиха на среща с президента представители на Националното сдружение на кметствата в Република България. Те подчертаха, че от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегват от прокуратурата, която често отказва да ги квалифицира като престъпления. Кметовете призоваха за трайно, а не кампанийно, присъствие на полицейски служители по селата.

Здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да достига и до най-изолираните населени места в страната, подчертаха още представителите на сдружението. Според тях, завършващите медицина специалисти могат да започнат стажа си именно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи жители малки населени места. По думите на кметовете, системното закриване на местни здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване.

Липсата на административен ресурс в малките населени места за подготовка на проекти, които да бъдат реализирани с финансиране от европейските програми, може да бъде компенсиран с подкрепата на общините, посочи на срещата държавният глава. Президентът подчерта, че управленските дефицити трябва да бъдат преодолени и значителните средства, които страната ни предстои да получи по Плана за възстановяване на Европа, трябва да бъдат инвестирани не само в крупни проекти, но и така че да достигат до хората в по-малките населени места. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК