Рекордни депутатски заплати, Радев получава около 9 хил. лв., Борисов - 7300

Ръст на средната месечна работна заплата с 4.7 %, отчитат от НСИ

12.02.2021 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова

След изборите на 4 април, депутатите от 44-то Народно Събрание ще си тръгнат с рекордната брутна заплата от 4884 лева. Тя е производна на средната заплата за публичния сектор, която през последното тримесечие е скочила с 5 на сто до 1437 лева. 

Как се изчислява заплатата на депутатите? 

Ръст на средната месечна работна заплата с 4.7 %, отчитат от НСИ. Така през четвъртото тримесечие на 2020 година възнаграждението за октомври – 1 442, ноември - 1 402 и декември - 1 468 лева. Това е добра новина за депутатите. 

Причината - те получават три средни заплати за публичния сектор. Народните представители ще си тръгнат от 44-ия парламент с основно възнаграждение в размер на 4884 лева. Съпоставено със заплатите им за януари и февруари, това е с 400 лева повече, или ръст с близо 11 на сто. 

Повече пари и за първите в държавата. Най-висока е заплатата на президента Румен Радев - около 9 000 лева. Председателят на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов получават по 7 300 лева. 

В тези суми не влизат допълнителните възнаграждения като прослужено време и други бонуси. С тях заплатите им скачат над 10 000 на месец. През 2005 година като независим депутат в 40-то НС Минчо Христов получава заплата в рамките на 2 000 лева. Сега, според данните на НСИ и с последните увеличения, брутното възнаграждение на депутатите достига близо 5 000 лева. 

"Нахалство и безобразие. Депутатите трябва да се огледат и да видят колко получават българските пенсионери. Депутатите са загубили изцяло своята социална чувствителност. И това е големият проблем", настоя Минчо Христов.

По закон заплатата на народните представители е три пъти колкото средната заплата в публичния сектор. Тя е една от малкото, която е обвързана със средната, а не с минималната заплата в държавата. 

Икономистът Мика Зайкова обяснява солидните възнаграждения на депутатите с редицата законодателни промени, които засягат доходите за администрацията. 

"Освен че увеличиха заплатите на учителите и на докторите, те увеличиха и на администрацията. Средно с 30%. Това изобщо не е логично увеличението. Нелогично е увеличението на администрацията. На два пъти им увеличиха заплатите", коментира тя.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
0 rate up comment rate down comment 0
процент от печалбата
преди 1 година
Заплатите трябва да станат процент от печалбата на дадена компанията, защото хората в нея генерират тази печалба, а не собственика да прибира всичко и да става мулти билионер, а подчинените да работят за стотинки. Така се получава, че едните са безумно богати, а другите са роби... Сигнализирай за неуместен коментар
6
3 rate up comment rate down comment 2
ГОВЕДО СПРАВО НА ГЛА
преди 3 години
За по време на финансова криза и неработеща икономика паради мерките, не е зле!Интелигентни пичове са, добре се справят.... Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 5
Четящ...
преди 3 години
Е добре де,това със заплатите на президента и премиера още колко пъти ще го папагалите и коментирате... Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 0
А
преди 3 години
Със висше образование на една и съща работа 36 години...без клас прослужено време на държавна работа.и получавам 750.00 лева. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
А
преди 3 години
Със висше образование на една и съща работа 36 години. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
A
преди 3 години
Аз работя за 750.00 лв.с 36 години стаж и не получавам клас прослужено време. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Инженерът 1917
преди 3 години
Нали трябва някой да гласува за ГЕРБ! Сигнализирай за неуместен коментар