70% от проверените през последната седмица нови случаи у нас - с британския щам

Според здравните власти ваксинацията в страната върви с нормални темпове

15.02.2021 | 13:41 Редактор: Ивет Арабова

Почти 70 на сто от проверените през последната седмица нови случаи на Ковид-19 са с британския щам. Това отчете здравният министър по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. Расте и броят на пациентите с коронавирус, които заради усложнения са постъпили в болница.

"За миналата седмица целогеномното секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести от 98 изпратени суспектни случая, 68 са с доказан нов вид на вируса от Великобритания. В Кюстендил, където е най-голяма отчетена заболеваемостта, първият доказан такъв вид е изолиран в началото на тази година", обясни министърът на здравеопазването. 

За последната седмица има ръст с 12 на сто на хоспитализираните заради усложнения предизвикани от Ковид-19. 

"Дълго време се задържаше по-ниско ниво в интензивните клиники, но сега има ръст с 9,8 %. От 274 сега са 301", добави началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Според здравните власти ваксинацията в страната върви с нормални темпове.

"Продължава регулярната доставка към болници и лечебни заведения. Само за последните четири дни сме получили близо 60 000 дози, като до края на месец февруари очакваме още 240 000 дози", каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Очаква се доставките от трите компании през месец март да надхвърлят 500 000 дози, а това до голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът по ваксинации, както и да може да се планира четвъртата фаза на ваксинационния процес в страната. 

"Колкото по-бързо ваксинирате, това зависи от броя на ваксините, но тези които са тук, по максимално бърз начин да бъдат поставяни, за да може колкото се може по-бързо да освобождаваме един по един бизнесите, които сме затворили. Хората които преодоляват, ваксинираните хора трябва да станат 2/3.Това е нашата цел", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът за пореден път подчерта, че мерките в България са много по-либерални в сравнение с тези в останалите страни от Европейския съюз. По отношение на 14-дневната заболеваемост на 100 000 души страната ни е на 25-о място по заболеваемост и 15-о място по смъртност в Европа. Това дава увереност на здравните власти у нас, че разхлабването на мерките не води до повишаване на заболеваемостта.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Мерки, мерки и как се озова чуждия щам тук? Значи пускаме болни хора да идват в България! Сигнализирай за неуместен коментар