Още потърпевши от мерките: Пандемията удари и винопроизводителите

Продукцията основно се изкупува от ресторанти и хотели, които не работят от месеци

13.02.2021 | 15:15 Редактор: Юлия Христова

Хората от една винарска изба в полите на Еленския Балкан произвеждат вина, предимно от старите български сортове. Винопроизводителите съхраняват вековната традиция, въпреки трудностите и загубите заради Ковид кризата.

Преди 11 години семейство Иванови, които са юристи в София, решават да се занимават с винопроизводство. Избрат Еленския Балкан, заради традициите на района във винопроизводството и откъдето са корените на Светла Иванова.

"Един от основните източници на доходи за еленчани е бил точно отглеждането на лозя и правенето на вино. Доказателство за това е, че във всяка къща в село Марян, в която навремето стояха грамадни бъчви", каза винопроизводителят Светла Иванова. 

Във винарната произвеждат вина от старите български сортове Димят и Мавруд.

"Ние сме на мнение, че когато произвеждаме вино в България, е редно да се обърнем към сортовете, които са били от хилядолетия. За Димята, който е изключително благодатен сорт, от него се получават много елегантни и запомнящи се вина. Виното, което се получава от Мавруд, при нас е елегантно, с едни землисти аромати на шума", допълни тя.

Пандемията обаче донася загуби за бизнеса, защото продукцията основно се изкупува от ресторанти и хотели, които обаче не работят от месеци.

"Имахме в първите месеци спад на продажбите на 70-80 процента, сега имаме един спад от 40-50%. За съжаление, се отразява негативно и на една традиция, която бяхме поставили - всяка година на празника на лозаря Трифон Зарезан  имахме фолклорни състави, идваха хора от региона, първоначално го правихме в избата”, обясни  винопроизводителят Илия Иванов.

Тази година голям празник няма да има, но семейството Иванови ще вдигне наздравица в тесен кръг. Те си пожелават пандемията да отмине скоро, да увеличат отново производството, а догодина да празнуват подобаващо Трифон Зарезан.

Вижте пвоече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК