Асен Агов: Руски олигарси от санкционния списък станаха още по-богати

Според Агов новите санкциите трябва да бъдат по икономически показатели

13.02.2021 | 14:38 Редактор: Юлия Христова

"Искам да подчертая, че санкциите сега не са срещу Русия, а срещу придворния кръг от олигарси на Путин. Това са персонални санкции," казва журналистът Асен Агов, бивш председател на Комисията по външни работи в НС, за предаването "Брюксел 1", което ще бъде излъчено днес от 17:30 по Bulgaria ON AIR".

"Второто, което искам да подчертая е, че тези санкции направиха тези хора още по-богати. Защото за да се отплати за тяхната лоялност, Путин им даде още огромни обществени поръчки. Например Ротенберг, който заявява, че притежава двореца на Путин в Геленджик на Черно море, получи огромна поръчка за няколко милиарда евро за строителството на моста, който свързва руската територия с Крим," заявява Агов в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Друг случай, който искам да подчертая, е с Константин Малофеев - също под персонални санкции и от ЕС, и от САЩ. Огромен, колосален производител на храни в Русия. Заради него, за да може той да спечели, Русия наложи санкции на вноса на хранителни продукти от ЕС. И сега там се продават само продуктите на Малофеев, на цени, които той определя, и които са прекалено скъпи за десетки милиони руснаци, които гладуват, впрочем, заради тези високи цени. Но Малофеев забогатява все повече и повече," твърди Асен Агов.

Според него сега, когато все повече се обсъждат нови санкции заради случая с Навални, е задължително този път санкциите да се наложат по чисто икономически показатели - Русия да се изключи от системата за междубанкови преводи SWIFT и руските банки да бъдат блокирани и няма да могат да извършват плащания. 

"30% от руския дълг се притежава от инвеститори от свободния свят," казва Агов. 

Какво предлага като мярка във връзка с това журналистът и политик - вижте целия разговор в събота от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК