Анастасова, БСП: Проблемът с учебното съдържание е изключително тежък

Ще имаме осакатено поколение, обясни Ирена Анастасова

10.02.2021 | 21:33 Редактор: Юлия Христова

БСП с декларация срещу част от материала в българските учебници. С какво не са съгласни? 

Този филм вече сме го гледахме, през 2001 г. пак изцяло променихме учебното съдържание, но сега виждаме процента на неграмотност. Когато говорим за реформа в средното образование, трябва да отговорим на това какво и как учат децата ни. Това каза за "Денят ON AIR" депутатът от левицата Ирена Анастасова.

Според нея създателите на учебниците могат да бъдат критикувани за езика на учебниците, но не и за обема материал.

"Изцяло отговорността е на образователното министерство", подчерта тя за Bulgaria ON AIR.

"Информацията е проблем, езикът в учебниците е проблем. Както беше по биология - трябваше да се преподава РНК, ДНК. Материалът не е съобразен със способностите на децата. Много родители ми казват, че те не могат да го разберат, а как да искаме това от децата", допълни депутатът.

По думите ѝ проблемът с учебното съдържание е изключително тежък.

"Това са неща, за които после не можем да се сърдим на децата и ги отблъскваме още в начален етап - така се създава бариерата "аз не мога, не го разбирам" при тях. Оставаме с впечатлението, че просто се преподава материал. Ще имаме осакатено поколение", обясни Анастасова.

Тя даде пример с учители, които работят с учебни материали, а не с учебници именно заради стила на учебния материал, който е поднесен сложно и неразбираемо.

"Учебното съдържание беше преразгледано, където имаше идеологически проблем. Всичко трябва да е казано на разбираем език, а това не стана през целия мандат на ГЕРБ. Ние ще направим пълен преглед на учебните програми и връзките между тях. Учебникът трябва да е написан от човек, който е хващал дневник в училище. Не може да очакваш, че учебното съдържание ще бъде усвоено по същия начин в онлайн среда", подчерта народният представител.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК