Ето кой ще оглави листите на ГЕРБ за предстоящите избори

Борисов отново получи номинации от основните структури в страната

09.02.2021 | 18:52 Редактор: Никола Симеонов

Депутати, министри и вицепремиери ще оглавят листите на ГЕРБ за предстоящия парламентарен вот. Номинациите в управляващата партия приключиха. Ето и основните кандидати, по неофициална информация: 

По традиция в София два от микрорайоните водят Бойко Борисов и Томислав Дончев. Този път премиерът е начело на листата на партията и в Пловдив.

Във Варна и Велико Търново кандидатът на ГЕРБ е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който не е член на партията. 

Има промяна и в Бургас – вместо бившия министър на екологията Ивелина Василева - начело на листата на ГЕРБ най-вероятно ще застане един от най-активните депутати – Тома Биков. Неочаквано спортният министър Красен Кралев ще оглави листата в Русе, а не във Варна. В Добрич - водач ще бъде социалният министър – Деница Сачева. Няма изненади в Пазарджик, Стара Загора, Кърджали и Смолян, където ГЕРБ отново залага на Екатерина Захариева, Красимир Вълчев, Цвета Караянчева и Даниела Дариткова. Под въпрос остават основни градове в страната като Благоевград, Плевен, както и 24-и избирателен район в София, където все още не е ясно кои ще са водачите на листите на ГЕРБ. Каква е стратегията на управляващите в борбата за 4-ти мандат и какъв е залогът?

През третия мандат на кабинета "Борисов“ премиерът на няколко пъти дава заявка, че е готов да напусне Министерския съвет. 

Укрепването на структурите за предстоящия вот започна отрано – по време на летните обиколки на лидера на партията, който още тогава заговори за нова победа – със или без него, но в отсъствието на втория в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

На четвъртите парламентарни избори с участието на ГЕРБ Бойко Борисов отново получи номинации от основните структури в страната. 

"Няма нищо по-естествено от това лидерът на една партия да е водач на 2 листи и да води там тези битки. Още повече, когато става въпрос за лидерска партия, а не за институционална", зави политологът Стойчо Стойчев.

Друга заявка на премиера е след евентуалното му оттегляне от поста, щафетата в ГЕРБ да поемат младите. Сред възможните водачи на листи, обаче новите имена са малко, но все пак познати – предимно на министри от последния кабинет, които се ползват с добро име. 

"Когато се пристъпва към избори, в които победата е ясна обикновено се номинират хора, които да пазят партийната дисциплина, но когато не е ясно дали партията ще формира мнозинство, дали ще прави кабинет или по-скоро ще бъде в опозиция – обикновено партиите подбират такива хора, които да поддържат парламентарния дебат. Тоест те трябва да бъдат изявени оратори, публични личности", каза още Стойчев. 

Така депутатът Тома Биков се превръща в най-вероятния водач на листата в Бургас, където през предишни години партията залагаше на Ивелина Василева, а за първи път ГЕРБ ще се яви на парламентарен вот без Цветанов, но със СДС. 

"Това е коалиция, която стъпва на много важна основа и това е принципна основа – да се гарантира, че демократичните промени в България няма да изчезнат и да се стопят електорално с разпарчетосването на старото СДС", добави политологът.

Окончателното решение за номинациите в ГЕРБ ще се вземе от изпълнителната комисия на партията и след одобрението на лидера Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 1
Stan
преди 1 година
Ето кое най-малко ме интересува. Сигнализирай за неуместен коментар