Няколко партии искат да се явят с ГЕРБ на изборите, но какво ще реши Борисов

В средите на партията усилено се заговори за възможността да се създаде по-широка предизборна коалиция

01.02.2021 | 19:21 Редактор: Юлия Христова
Няколко партии искат да се явят с ГЕРБ на изборите, но какво ще реши Борисов

Няколко политически сили заявиха амбицията си за разговори с ГЕРБ за общо явяване на изборите на 4 април, но лидерът на партията Бойко Борисов засега не коментира дали е съгласен да вкара техни хора в листите.

ГЕРБ вече започва своите вътрешни номинации за кандидати за депутати. Местните структури ще правят своите предложения до 8 февруари, а последната дума ще е на Изпълнителната комисия и на партийния лидер Бойко Борисов.

Миналата година той се закани, че ще има "проветряване" на листите. Това стана по време на среща с млади икономисти от Центъра за дясна политика, което предизвика подозрения, че някои от присъствалите ще бъдат издигнати депутати.

В средите на ГЕРБ отново усилено се заговори през последната седмица за възможността около формацията на Борисов да се създаде по-широка предизборна коалиция.

От СДС вече направиха заявка, че искат отново да са заедно с ГЕРБ на вота. Зам.- председателят на ВМРО Ангел Джамбазки  също призна, че воеводите искат да водят разговори с ГЕРБ за общи листи.

Пред лидера на НФСБ Валери Симеонов също стои дилемата – дали отново да се обедини с ВМРО и да тръгне с ГЕРБ, пише dnes.bg.

А иначе и на тези избори се очаква да бъде спазена традицията за лидерско състезание в 25-и многомандатен избирателен район в София, където водачи на листите да бъдат Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Борисов най-вероятно ще поведе и листата в Пловдив.

Борисов вече влезе в задочен спор с президента Румен Радев за датата на изборите. Първоначалната, която беше анонсирана от Радев, беше 28 март. Тогава Борисов съобщи, че ГЕРБ се готви за избори точно в този ден. След като президентът издаде указ и насрочи вота за 4 април, Борисов заяви, че "инатът не е помогнал на никого", защото точно тогава е католическия Великден.

Борисов и Радев и днес имаха различни позиции. Президентът обвини правителството, че насажда паника, а премиерът категорично го опроверга.

"Считам, че това което казва президентът Радев, не е вярно. Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите", категоричен беше премиерът. "Но нека не забравяме, че всички тези мерки бяха приложени именно по искане на лекарите - за да намалим натиска върху болниците“, посочи министър-председателят.

Борисов акцентира, че при определянето на мерките за справяне с пандемията правителството се съобразява единствено с медицинската експертиза. "В момент, в който други държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците. Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо", заяви министър-председателят.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Арон
преди 3 години
Абе тези лапачи от ВМРО дават всичко за да влязат в следващият парламент!!! Ослади им се много . Сигнализирай за неуместен коментар