Депутат от ГЕРБ: Най-важно е здравето на хората и високата избирателна активност

Александър Иванов разясни приетите промени за предстоящия вот

28.01.2021 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

Карантинираните ще гласуват на вота на 4 април с подвижни избирателни урни, реши парламентът. Тези, които искат да го направят, трябва да подадат заявление три дни преди деня на изборите.

Предизборните митинги за вота на 4 април ще се провеждат при спазване на противоепидемични мерки. 

"Едно предизборно мероприятие няма как да бъде ограничено до бройка, която да спазва норми", коментира депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в "Денят ON AIR".

По думите му се очаква здравните власти да обяснят как безопасно да се отива при гласуващите, които ще са поставени под карантина.

"Доверяваме се изцяло на здравните експерти, които да кажат как това да стане, ние политиците може да не вземем най-правилното решение. Най-важно е гарантирането на здравето на хората и високата избирателна активност", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че обстановката е безпрецедентна и това е причина приетите промени да са в Закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че е много важно да държавата да осигури възможност за гласуване и на българите в чужбина.

"При нормални обстоятелства не е бил спиран нито един български гражданин да гласува. Сега говорим за отделни държави, на които българското законодателство не може да вмени, че българският гражданин трябва да гласува, когато има пълен локдаун", обясни той.

Иванов изтъкна, че президентът е лишил от възможност гражданите, именно насрочвайки датата на изборите, която съвпада с католическия Великден.

"Не подкрепям докрай провеждането на избори по пощата. Всички следяхме как се разви процесът в Америка. Там остана съмнение, горчив вкус в устата на половината гласоподаватели. Опитвайки се да го пренесем в българското законодателство, не мисля, че ще увеличим доверието в изборите в България", обясни депутатът от ГЕРБ.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК