Населението на София се е увеличило с 80 хил. за 10 години

Най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души

09.02.2021 | 12:47 Редактор: Тодор Петров
Населението на София се е увеличило с 80 хил. за 10 години

Mежду 2009 и 2019 г. София е успяла да увеличи своето население с почти 80 000 души. Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България. 

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си - Кърджали - с около 3500 човека, коментира Николов, като уточни, че и там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души.

Николов подчерта, че в тази ситуация няма печеливш, освен София, предаде БТА. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Реалност
преди 3 години
Това са официални данни, а реалността е че още толкова и отгоре са в чужбина! От София за последните 5 години са дерегистрирани над 100 000 човека. България се превърна в резерват и нещата отиват към по-зле! Половината области са пред колпс, защото вече няма кой да живее там. Особенно в северна България нещата са драматични, половината населени места са без постоянни жители!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
То щом и от Варна идват в София е ясна картинката Сигнализирай за неуместен коментар