За 10 години Северна България е изгубила 20% от населението си

В страната няма нито една област, която да има естествен прираст на населението

02.02.2021 | 12:50 Редактор: Юлия Христова
За 10 години Северна България е изгубила 20% от населението си

За последните десет години – между 2009 г. и 2019 г., Северна България е изгубила една пета от населението си, а специално Видинска област – една четвърт. Това отчетоха от Института за пазарна икономика по време на представянето на областното икономическо развитие на Северна България.

В Северна България единствено Варна през този период има прираст на населението, но той не е естествен, а се дължи на механичен прираст.

Данните са до края на 2019 г. и е възможно когато мине преброяването тази есен, да се окаже, че в условията на пандемията през 2020 г. и други области имат механичен прираст на населението. Иначе с тези данни се оказва, че във Видин, Враца и Монтана няма дори механичен прираст на населението, каза старши изследователят на ИПИ Петър Ганев.

По принцип в България няма нито една област, която да има естествен прираст на населението, но най-тежко е положението във Видин, където всяка година през последните се губят по 16% от населението, пише "24 часа".

"Липсата на добри пътища в Северна България определено влияе негативно на икономическото развитие, казаха от ИПИ. Не става въпрос само за магистрала "Хемус“, която ще свърже директно столицата с Варна, а и за магистралата Русе-Велико Търново, за скоростния път Видин-Ботевград, тунела под Шипка и дори "Черно море“, която след време ще свърже Варна с Бургас", каза Ганев.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Vidinchani masovo se iznesoha predi 20g v Italiq, Niderlandiq, Ispaniq. Vse po pusto stava hora mrat zashto belite narkomani ne lekuvat rabota za 500lv koi shte stoi. 50%se iznesoha I dobre napraviha. Сигнализирай за неуместен коментар