Защо всеки четвърти българин иска да емигрира?

27% не получават средства от свои близки в чужбина

17.01.2021 | 15:09 Редактор: Искра Ангелова

Всеки четвърти българин е бил склонен да емигрира, сочи проучване на агенция "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". 24% планират да заминат в чужбина, а 70 на 100 нямат такова желание. 

Близо половината от анкетираните казват, че имат роднина, който вече живее извън България. 58 на сто нямат такива близки. Голям е процентът на хора, които получават финансова помощ от роднини, живеещи зад граница – 70 на 100.

27% не получават средства от свои близки в чужбина. Защо българи искат да живеят извън България и при какви условия са готови да се върнат в родината?

Мартин заминава за Берлин в неделя. Отива, за да работи, но не това го води до терминала на летището.

"Това, което ме насочи, беше, че всички ми казват да се махна. Мисля, че повечето хора на моята възраст са израснали с това да ни се набива в главата: "Тук е гадно, махай се. Намери си някъде по-хубаво, където има по-хубаво образование, плащат по-хубава заплата". При мен е повече любопитството", каза Мартин Велев.

Въпреки че любопитството чертае пътя на Мартин отвъд родината, за голяма част от младите хора решаващо са перспективите за повече средства и по-добро бъдеще. Като сестрата на Сияна, която заминава в чужбина преди 3 години, за да помага на семейството си.

"Тя ни помага много, най-вече с финанси. Ежемесечно помага на родителите ми, на моята баба. Помага ѝ за лекарства, най-вече, за храна, тъй като нейната пенсия не е много висока", сподели Сияна Великова.

"Тук идва един от големите парадокси. Тези възрастни хора получават постъпления от децата си, но децата им хипотетично работят и се грижат за други възрастни родители, за да пращат пари на своите родители и не се грижат за тях", коментира Евелина Славкова от изследователски център "Тренд".

Отново грижата и любовта към семейството обаче надделяват в избора на българите, емигриращи в чужбина, да се върнат в родината.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Голяма новина и много сложен въпрос "Защо"... Това е новина пълнеж. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
дедо
преди 3 години
общи клишетаотдавна няма истински емигранти навън особено при младите до 35 години.Те знаят че винаги ще си намерят службица с лаптоп само защото са млади и са изкарали някакво висше с измислена специалност като Европеистика Сигнализирай за неуместен коментар