България губи по 100 млн. евро за всяка седмица с извънредни мерки

Петседмичното забавяне на ваксинацията струва на европейската икономика 90 млрд. евро, калкулира Euler Hermes

09.02.2021 | 10:48 Редактор: Ралица Братанова
България губи по 100 млн. евро за всяка седмица с извънредни мерки

По 100 млн. евро губи българската икономика за всяка седмица на извънредни мерки заради пандемията с Ковид-19. Това показва анализ на глобалния лидер в застраховането на търговски кредити – Euler Hermes.

Според експертите забавянето на ваксинацията акумулира постоянни щети и забавя възстановяването както у нас, така и във всички европейски държави.

Според последния доклад на Euler Hermes изоставането от имунизационния план на Стария континент с пет седмици вече е нанесло вреди от близо 90 млрд. евро.

Сравнението показва, че европейските държави се справят със ситуацията значително по-зле от САЩ и Великобритания, където се поддържат около четири пъти по-високи темпове на ваксинация, пише BloombergTV.bg.

За да наваксат пропуснатото време и да успеят да постигнат набелязаната от Европейската комисия цел за имунизиране на 70% от възрастното население до лятото на 2021 година, властите трябва да действат средно шест пъти по-бързо в сравнение с досегашната ситуация.

В противен случай, ако темповете останат непроменени, желаният имунитет може да бъде достигнат чак в края на 2022 година.

Според експертите оптимистичният сценарий е възможен при преодоляване на блокажа с производството и дистрибуцията на ваксини до края на първото тримесечие на 2021 година. 

Калкулацията показва още, че инвестицията във ваксини има висока възвръщаемост, защото е четири пъти по-ниска в сравнение със загубите, които се генерират от локдауна.

Анализаторите на Euler Hermes са категорични, че държавите, които успеят да поддържат високи темпове на имунизиране, не само ще редуцират загубите, но ще спечелят и сериозно икономическо предимство. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК