България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Живот с ниски доходи, докато коронавирусът циркулира

Важно е гарантирането на помощта за секторите в икономиката, заяви Атанас Пеканов

09.02.2021 | 09:10 Редактор: Юлия Христова

Цената на ваксините - кой плаща сметката и реалистична ли е? Заради ограничените количества и забавените доставки остана на заден план какво дължи всяка страна и Европейският съюз на американските и английските производители. 

Възстановяването на икономиката може да започне след известно справяне с пандемията. Подходът на ЕС беше правилен - обща поръчка, но изпълнението беше придружено от критики, и то основателни. Това каза в "България сутрин" икономистът от Австрийския институт за икономически изследвания и член на Стратегическия съвет към президента Румен Радев - Атанас Пеканов.

По отношение на ваксините, около 18 млрд. долара са били инвестициите на САЩ, докато в Европа са били по-малко, а в България сме още по-назад, стана ясно от думите му.

Според него, за съжаление, докато вирусът циркулира, ще има тенденция за живот с ниски доходи.

"Всяка седмица, в която оставаме в локдаун, носи огромни щети. 200 млн. лева са загубите за България седмично. Някои хора се страхуват и не се събират с други - не потребяват толкова много. Някои фирми не инвестират, хората пестят и заведенията са затворени", обясни Пеканов за Bulgaria ON AIR.

"Да го кажа така - ако не ходиш на ресторант, няма как да си купиш толкова много обзавеждане, за да наваксаш спестеното", посочи икономистът. 

По думите му цената на ваксините е относително нищожна - за ЕС това сега не е проблем, защото имаме достатъчно ресурси

"Фармацевтичните компании в момента имат цялата сила. Това са инвестиции с огромен риск. Проблемът е, че стигаме до ваксинационен национализъм. Други страни успяват да се справят по-бързо от нас, договорите на другите очевидно са направени по-добре от нашия, но ние не ги знаем с точност какви са", уточни Пеканов.

"Важното е гарантирането на помощта за секторите в икономиката, които имат нужда. В тази критична ситуация няма гаранции", допълни събеседникът в студиото. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК