86,1% от учителите са против удължаването на учебната година

Почти половината работещи в системата биха се ваксинирали

08.02.2021 | 14:55 Редактор: Ралица Братанова
86,1% от учителите са против удължаването на учебната година

42,5% от работещите в системата на образованието биха се ваксинирали, сочи проучване на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В много градове този процес започна и върви, макар и бавно, в стройна организация, отчитат синдикатите. От там отбелязват, че все още има работещи в образователните институции, които се колебаят, а около 15% категорично заявяват, че засега няма да се ваксинират.

"МОН заяви, че ще прави национално проучване за причините, поради които някои образователни работници не искат да се възползват от ваксините, което едва ли ще установи нещо, което да поражда стратегия. В момента образователната система е спокойна и задаването на много въпроси би я разлюляло", пише в позицията на Синдикат "Образование".

От синдиката отчитат, че при условие, че ваксините са доброволни, "Образование" ще адмирира ваксинирането, но при гарантиране доброволния принцип и запазването на авторитета на учителя.

По въпроса за отпадане на външното оценяване след четвърти клас, респондентите в системата на образованието са категорични, като 80,6% са за неговото отпадане, информира Dnes.bg

Във връзка с идеите за започване на учебната година преди 15 септември, 89,7% от учителите не подкрепят тази идея, като този дебат отпада и е поредният с безсмислени аргументи, отчитат синдикатите. От проучването става ясно още, че 86,1% от учителите не подкрепят удължаването на учебната година.

Постоянното удължаване на учебното време през последните 10 години, неимоверно много натоварва българските учители, като това увеличава брутално нивата на професионалния стрес и прегаряне в учителската професия. В процес на европейско изследване е повишеният бърнаут ефект при работата в електронно обучение от разстояние, се чете още в позицията на Синдикат "Образование".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК