Михайлова: Когато се повиши заболеваемостта, учениците може да се върнат вкъщи

Зам.-министърът на образованието обяви, че над 30 хил. учители са тествани и процентът на позитивните случаи е много нисък

05.02.2021 | 21:38 Редактор: Ралица Братанова

Не се забелязва тенденция за рязко увеличение на случаите на Ковид-19 при ученици и учители, откакто бе възстановен учебният процес. Това заяви в предаването "Денят ON AIR" зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

"Не ми се иска да има прагови стойности, при които учениците да се връщат вкъщи. Следим ситуацията, когато се повиши заболеваемостта, сигурно ще се премине към този вариант. За да не се случи това, не трябва да има отговорност само в училище, а в цялото общество", категорична бе тя.

По думите ѝ не се забелязва тенденция за рязко увеличение на случаите с Ковид-19 при ученици и учители, откакто е възстановен учебният процес в страната.

"Смятам, че имаме всички условия учебната година да продължи. Безспорно всички искаме да е присъствено", заяви Михайлова.

Зам.-министърът на образованието посочи, че по-големите ученици се справят по-добре при дистанционното обучение и е много краен вариант учениците от начален курс да бъдат върнати в онлайн среда.

"Трябва повече да се доверяваме на децата ни. Те са свикнали да бъдат с маски. Когато им се обясни, няма случай да не ни разберат. Спазват правилата", увери Михайлова.

Тя обяви, че над 30 000 учители вече са се тествали за коронавирус и процентът на позитивни е много нисък.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че се проучват родителските нагласи за тестване с антигенни тестове и при учениците. 

Според Михайлова тази идея  ще внесе успокоение у родителите.

По думите ѝ процентът на учителите, желаещи да се ваксинират, расте плавно.

"Това е нормалният отговор на науката и смятам, че така ще се справим с пандемията", категорична бе тя.

Зам.-министърът на образованието обясни, че на този етап не се предвиждат законови промени, които да отменят изпитите за 4 и 10 клас.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
1
преди 3 години
Тази овча глава какво друго може да измисли -една гънка само! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Учителите от ДГ не са тествани,няма никаква информация за ваксинирането.Изготвени са едни списъци и до там.Явно ваксинирането на учителите върви само в София.Родителите масово не ходят на лекар и крият ,че са болни. Сигнализирай за неуместен коментар